Geschiedenis

Tekst: Thomas van Veghel

De geschiedenis van de militaire shotguns

In de Amerikaanse revolutie moedigde Generaal George Washington al zijn troepen aan om hun musketgeweren te laden met Buckshot patronen, dit zijn zeer grove hagel, tot wel 9mm. De lading bestond toen uit een musketkogel gevuld met 3 tot 6 hagelballen, zijn gedachte was hoe meer hoe beter. Dit om zo een zeer hoge kans te krijgen de vijand uit te schakelen.

 

Shotguns werden ook al gebruikt bij de slag om Alamo, door de marines in de destijdse oorlog met Mexico in 1846. En ook in de burgeroorlog ''Civil War by Union and Confederate forces'', destijds ook vooral door de cavalerie eenheden.

 

Musket geweer

Musket geweer

 

 

Militaire shotguns vanaf 1912

 

De eerste militaire shotgun zonder uitwendige hamer op het wapen is ontworpen in 1912 door John Browning en Thomas Crosley Johnson (ingenieur Winchester)

Het Model 1912 was de volgende stap van de Winchester Model 1897 shotgun (met uitwendige hamer), die op hun beurt waren voortgekomen uit het vroegere Winchester Model 1893. Het model dat op korte afstand een enorme impact kan veroorzaken met enorm veel stopping power.

De Winchester 1912 moest ook nog eens eenvoudig en snel te bedienen zijn. Het wapen moest ook altijd repeteren in iedere omstandigheid. Vandaar dat men ook koos voor een inwendige hamer, dit om te voorkomen dat vuil het schot zou kunnen voorkomen in gevechtsituaties.

 

Model Winchester 1912

 

 

 

Toen de Verenigde Staten in 1917 betrokken raakten in de Eerste Wereldoorlog werden de eerste Pomp-Action shotguns van Winchester in gebruik genomen door Generaal Pershing’s troepen. Deze patronen waren geladen met Buckshot patronen van 8,5 mm. (Dubbel ''00'') Dit om de vijand op korte afstand aan te vallen. Vooral in loopgraven was dit wapen een uitkomst. Ook gebruikte men het wapen vaak om de machinegeweerschutter van korte afstand uit te schakelen. Later gebruikte men de zogenaamde ''Trench Guns'', Dit waren Shotguns waar men aan de voorkant eenvoudig een bajonet kon bevestigen. De Trenchgun was ook uitgerust met een hitteschild boven de loop.

 

Later toen de oorlog was afgelopen gebruikte men deze wapens - ook toen nog met bajonet - bij opstanden en rellen.  

Trenchgun met bajonet mogelijkheid en hitte schild.

 

 

De shotgun was een enorm succes in de strijd tegen de Duitse troepen.

Op 19 september 1918 diende de Duitse overheid een protest in tegen het gebruik van shotguns bij het Amerikaanse leger. In die tijd waren shotguns verboden volgens de ''Oorlogswet''. Maar na een diepgaand onderzoek en beoordeling van  The Judge Advocate General of the Army, keurde de Secretary of State Robert Lansing het Duitse protest in een formele aantekening af.

 

Het Duitse protest is het enige bekende geval waarin het gebruik van shotguns in oorlogstijd in opspraak kwam. 

 

Men maakt op de dag van vandaag nog altijd gebruik van shotguns,

Dit zowel voor Close Range combats (korte afstand gevechten) als voor het openen van deuren en barricades. Even als het gebruik bij rellen en opstanden, vaak gebruikt men dan traangasmunitie of patronen met rubberen kogels. 

 

 

Soldaat met Shotgun voor het openen van deuren.